Samenspeelplek in Wijkpark De Verademing in Den Haag geopend

13 April 2022, 17:28 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid heeft woensdag een nieuwe samenspeelplek geopend in wijkpark De Verademing in stadsdeel Segbroek.

Zij deed dat samen met buurtkind Mark en zijn begeleidster. Helaas kon initiatiefnemer Karin Ramaker niet van de partij zijn. Zij woont in de buurt van het park, past regelmatig op haar neefje - die meervoudig beperkt is - en nam in 2020 het voortouw om de speeltuin in De Verademing op de schop te nemen en tot een samenspeelplek te maken, inclusief aangepaste speeltoestellen, ondergrond en picknicktafels. De gemeente pakte dat initiatief op, waarbij Voorall, belangenbehartiger van Hagenaars met een beperking, praktische adviezen heeft gegeven.

Overal in de stad worden speelplekken voor kinderen en jongeren vernieuwd. Het stadsbestuur investeert in 2021/2022 in totaal 1 miljoen euro in vernieuwing en vervanging van speelplekken en in het toegankelijker maken van speelplekken voor kinderen met een beperking.

Den Haag telt ruim 590 speelplekken. De speelplekken die de gemeente in beheer en onderhoud heeft, zijn over het algemeen ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. “Toch doen we daar nog een schepje bovenop, want verspreid over de stad richten we er een aantal in als samenspeelplekken: speelplaatsen die extra zijn aangepast om de speelwaarde en toegankelijkheid voor kinderen met een beperking te verhogen. Samen leven begint met samen spelen”, aldus Parbhudayal, die ook coördinerend wethouder voor toegankelijkheid is.

Tekst gaat door onder foto.


Andere stadsdelen

Inmiddels zijn er ook samenspeelplekken opgeleverd in stadsdeel Escamp (Melis Stokepark), Leidschenveen-Ypenburg (Katschiplaan) en vandaag dus De Verademing. De vierde, aan de Baambruggestraat in Escamp, volgt binnenkort. En ook nummer vijf, op het Oranjeplein in het Centrum, staat op stapel.

Op de samenspeelplek worden de speeltoestellen geschikt gemaakt voor ‘inclusief spelen’ en rul zand wordt vervangen door een ondergrond die geschikt is voor het gebruik van hulpmiddelen, zoals rolstoelen. "In een stad van iedereen is het van vitaal belang dat we sociaal met elkaar omgaan. Mensen met een beperking willen geen uitzondering zijn, maar aangesproken worden op hun kracht en talenten. Een speeltoestel moet een uitdaging zijn en geen hindernis”, aldus Parbhudayal.

Foto's: Henriette Guest